Valkenswaard Trophy
mei 2010

Valkenswaardtrophy 2010 : een overzicht…

Terwijl het gros van de jeugdspelers de voetbalschoenen reeds een tijdje heeft opgeborgen, trokken de spelers van KFC Lille tijdens het Hemelvaart-weekend nog met een delegatie de grens over. Ze namen er in Nederland reeds voor de vierde maal deel aan het Internationale tornooi van Valkenswaard. In sportpark ‘Den Dries’ gaven 4 Lilse ploegen er twee dagen lang het beste van zichzelf.

In de eerste wedstrijd van onze scholieren was 1992 Km Torhout – de latere winnaar – een maatje te groot. De Westvlamingen kwamen 4-maal tot scoren, terwijl onze jongens de weg naar doel niet vonden. De volgende partij verging het onze U-17 al veel beter, al moesten ze tegen Zaanlandia nog nipt de duimen leggen met een 1-2 verlies. Ook tegen de Denen van Vorup FB werden er geen punten gesprokkeld (0-1). Tijdens de tweede tornooidag wist thuisploeg Valkenswaard zuinig de zege te pakken. Opnieuw een nederlaag met het kleinste verschil (0-1). In de wedstrijd om de plaatsen beten onze scholieren dan toch fel van zich af en konden ze tegen de jongens van De Valk (Nl) een overwinning aantekenen. Met deze 2-0 zege sloten ze dit tornooi af op een negende plaats.

Onze knapen U-15 konden bij hun openingsmatch spreken over een ‘slechte loting’, want zij traden de eerste wedstrijd aan tegen Racing Waregem, de uiteindelijke winnaar van het tornooi in deze categorie. De match werd dan ook afgefloten met een 4-0 winst voor onze Westvlaamse leeftijdsgenoten. Tijdens de tweede wedstrijd kwam nog maar eens aan het licht dat scoren dit seizoen een moeilijk iets was voor deze bende kadetten. De Nederlanders van Zaanlandia hadden hier minder problemen mee en wisten er 3 in ons mandje te leggen. Eindstand 3-0.
De laatste wedstrijd van de eerste tornooidag moesten de knapen de wei in tegen de stugge Duitsers van Tus Plettenburg. Met veel inzet en overgave werd er een punt uit de brand gesleept. Maar scoren zat er wederom niet in. De match eindigde zoals ze begon met een logische 0-0. Op dag 2 kregen de knapen twee Nederlandse ploegen voorgeschoteld. Tegen het team van thuisclub Valkenswaard werd het snel duidelijk dat er vandaag meer inzat. Met gevarieerd en bij momenten zwierig voetbal werden onze eerste goals van dit tornooi gescoord en konden we verdedigend de nul op het bord houden. Einduitslag 4-0. Ook de tweede wedstrijd, tegen SV Polanen, wisten we als eersten te scoren, maar naar het einde van de wedstrijd konden de knapen de voorsprong niet vasthouden en wisten onze Noorderburen nog een gelijkspel uit de brand te slepen, 1-1. Tijdens de laatste match van het tornooi gaven onze U-15 opnieuw partij aan een Duits team, nl. SV Westrich. Na een gelijkopgaande partij wisten de bezoekers toch éénmaal een gaatje te vinden in het Lilse geheel, dat zelf andermaal niet tot scoren kwam. Uitslag 1-0.

De Lilse U-13 troffen in hun eerste wedstrijd met Boechout VV al direct een taaie tegenstander die uiteindelijk toch met 1-2 werd geklopt. Tegen thuisploeg Valkenswaard en de Denen van Gilleleje 2 werden met aanvallend en knap combinatievoetbal makkelijke zeges (5-1 & 2-0) op het scorebord gezet. In de partij tegen Zaanlandia wisten onze miniemen de vinnige en erg beweegbare spitsen goed op te vangen en niet te laten scoren. Ook door Lille werd er geen gaatje gevonden in de defensie van onze Noorderburen. Logische eindstand : 0-0 na een aangename en erg spannende pot voetbal. Dag 2 begonnen de U-13 tegen de Fransen van Vermondans. Een ploeg die vanaf het eerste fluitsignaal op eigen helft werd vastgezet en weinig onder de druk wist uit te komen. Met 5-0, stond er gezien de resem kansen nog enkele goals te weinig op het bord. De volgende match tegen Eindhoven VV moest gewonnen worden om in de namiddag te finale te kunnen spelen… en dan nog waren onze geelzwarten afhankelijk van het resultaat in de partij tussen Zaanlandia en Boechout VV. Met 3-0 winst tegen Eindhoven en het 0-0 gelijkspel op het andere veld werd aan alle voorwaarden voldaan en was hiermee een eerste finaleplaats voor KFC Lille tegen de Denen van Gilleleje 1 een feit. Deze eindstrijd werd een match zonder echte doelkansen aan weerszijden. Spijtig dat zo’n finale dan beslist werd door een afgeweken bal op een vrije trap van de Denen. Penalties hadden hier misschien beter op zijn plaats geweest om een winnaar aan te duiden, maar ook dit blijft een ‘loterij’. Het afgelegde parcours van onze miniemen op dit tornooi blijft niettemin indrukwekkend met een doelsaldo van +14 (17 voor en 3 tegen). Ondanks het feit dat het orgelpunt niet kon geplaatst worden toch een dikke proficiat aan trainer Tony en zijn miniemen.

De preminiemen - die lang naar dit buitenlands avontuur hadden uitgekeken – begonnen het tornooi met een valse noot. De eerste match trokken ze met 3-2 aan het kortste eind tegen De Valk. Een ploeg die ze in een later stadium van het tornooi nog zouden tegenkomen…
De volgende wedstrijden tegen respectievelijk Valkenswaard 2 en Valkenswaard 1 werden met de vingers in de neus gewonnen (1-9 & 2-5). Mits winst in de volgende partij tegen Wielsbeke 2 stonden onze ‘kleinsten’ zeker in de halve finale. En of ze wonnen… De geelzwarten parkeerden de ganse wedstrijd rond het vijandige doel en het arme ventje in de goal bij Wielsbeke moest zich uiteindelijk 17 keer gewonnen geven bij het eindsignaal.
Dit leek meteen een goede repetitie voor de halve finale waarin onze U-11 het opnamen tegen de andere ploeg uit Wielsbeke. Ook dit team werd met gemak opzij gezet. Eindstand 1-6.
In de tweede partij stonden De Valk en het Duitse Engelborstel-Schulenburg tegenover elkaar in een bikkelharde partij die ontsiert werd door twee uitsluitingen bij de Nederlanders. Toch wist De Valk alsnog het laken naar zich toe te trekken en stonden de Lilse preminiemen in de finale terug tegenover de ploeg waar het tornooi voor hen mee begon.
Wederom een Lilse ploeg die mocht aantreden in een finale, gespeeld onder een stralend lentezonnetje en bijgewoond door een massa (ook vele Lilse) supporters die zich langs alle zijden van het terrein hadden opgesteld. De partij kondigde zich dan ook superspannend aan en je voelde dat er electriciteit in de lucht hing.
Vanaf het eerste fluitsignaal dreven onze jongens mee op het enthousiasme van de supporters langs de lijn en namen in geen tijd met schitterend passenspel en dito goals afstand van onze Noorderburen. Na de 3-0 voorsprong vonden onze Hollandse ‘vrienden’ het opnieuw nodig om de botte bijl een paar keer boven te halen, waardoor enkele van onze jongens hardhandig werden aangepakt en een beetje onder de indruk waren van hun agressieve spel. Wanneer de 3-1 dan viel, was het zaak om de kloof op twee goals te houden en om de rust in ons ploegje te bewaren. Iets waarin ze perfect lukten met o.a. fraai keeperswerk van de doelman en via 4-1 en 4-2 verder aandikten naar 5-2. De late tegengoal (5-3) kon niets meer aan het eindresultaat veranderen en wanneer de scheids de partij affloot was de tornooizege een feit.
Langs de lijn kon de revaliderende trainer Bob (toch tijdig daar geraakt na operatie), terecht fier zijn op zijn ‘mannen’. Ik veronderstel dat dit voor deze gasten en hun begeleiders Erwin, Iwan en Eddy een belevenis is die nog lang zal blijven hangen. Knappe prestatie van deze groep!

We kunnen dus zeker spreken van een geslaagd tornooi zonder kwetsuren en met twee finaleplaatsen op vier deelnemende ploegen. Verder een woordje van dank aan één ieder die zijn steentje heeft bijgedragen tot het welslagen van dit verblijf, aan alle spelers voor hun correcte en sportieve houding op en ook naast het veld en in het bijzonder aan William voor de alweer puike organisatie. Bedankt !

Luc Van Loock
Namens de Jeugd van KFC Lille